Lasikaupunki

Riihimäen vanhassa lasitehtaassa toimivat mm. Mafka & Alakoski ja Lasismi.
Riihimäen vanhassa lasitehtaassa toimivat mm. Mafka & Alakoski ja Lasismi.

Lasikaupunki

Lasi on merkittävä osa riihimäkeläistä identiteettiä. Riihimäellä oli enimmillään kolme yhtä aikaa toiminutta lasitehdasta: Riihimäen Lasi, sen osana toiminut erillinen ikkunalasitehdas sekä Kumelan lasitehdas.

Lasiteollisuus oli 1960-luvulla paikkakunnan suurin työllistäjä ja alueellinen vetovoimatekijä. Riihimäen lasitehdas oli maailmankuulu värikkäistä taidelasituotteista, joita esiteltiin useissa maailmannäyttelyissä. Tuotteita valmistettiin niin kotimaan tarpeisiin kuin vientiin. Teollisuus muuttui yhä koneellisemmaksi ja käsityövoittoisesta suupuhalletun lasin valmistuksesta luovuttiin. 1990-luvulle tultaessa tehtaiden uunit sammuivat lopullisesti.

Lasissa on erityistä magiaa, joka vetää puoleensa yhä uudestaan. Lasimateriaalin historia juontaa Mesopotamiaan ajalle 3600 eaa. On kiehtovaa ajatella kuinka vanhan perinteen äärelle voi lasin parissa päästä!

Lasin tekemisen perinne elää kaupungissamme yhä.

Suomen lasimuseo esittelee lasin historiaa ja muotoilua.
Suomen lasimuseo esittelee lasin historiaa ja muotoilua.

Tervetuloa Lasikaupunkiin!

Lasitehtaan alue on yksi Riihimäen merkittävimmistä historiallisista rakennuskokonaisuuksista ja elävä studiolasin keskus. Riihimäen lasipajoissa valmistuu pajojen omien tuotteiden lisäksi myös monien suomalaisten lasitaiteilijoiden teokset.

Tehtaan työntekijöiden asunnoiksi rakennettiin aikanaan Hyttikortteli, joka
on nykyisin elävä ulkomuseoalue. Alue on Museoviraston suojelema ja sen rakennukset ovat säilyneet pääpiirteiltään ennallaan. Hyttikorttelin tunnelmasta voit nauttia alueella kävellen, muista kuitenkin huomioida että pihat ovat yksityisiä.

Alueelta löytyy myös Suomen lasimuseo, joka toimii Riihimäen lasin vanhalla alatehtaalla. Museon perusnäyttelyssä voit tutustua
lasin historiaan laajasti ja pajojen kohteisiin tutustumalla saat monipuolisen kuvan nykylasin mahdollisuuksista.

Hyttikortteli on lasitehtaan työntekijöiden vanha asuinalue.
Hyttikortteli on lasitehtaan työntekijöiden vanha asuinalue.